«Νεκρό» το εθνικό σύστημα υγείας! Εβδομάδες για χειρουργεία άμεσης ανάγκης!

«Νεκρό» το εθνικό σύστημα υγείας! Εβδομάδες για χειρουργεία άμεσης ανάγκης!

Αρχική News «Νεκρό» το εθνικό σύστημα υγείας! Εβδομάδες για χειρουργεία άμεσης ανάγκης!

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του συστήματος προγραμματισμού των χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία με στόχο να καταπολεμηθεί το «φακελάκι», τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώνονται αλλά οδεύουν προς το χειρότερο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ασθενούς που μετέβη στα εξωτερικά ιατρεία μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, σήμερα το πρωί. (Τα στοιχεία είναι στη διάθεση του Reportplus.gr αλλά δεν αποκαλύπτονται για λόγους ιατρικού απόρρητου).

Ο γιατροί του νοσοκομείου χαρακτήρισαν το περιστατικό «Κατηγορίας 1» δηλαδή επείγον για να χειρουργηθεί, ωστόσο το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης χειρουργείων είχε άλλη γνώμη. Όρισε ημέρα χειρουργείου εντός των επόμενων δύο βδομάδων σε μια λίστα που μεταβάλλεται ανάλογα με τη ζήτηση! (Στη φωτοτυπία του αποδεικτικού που εκδόθηκε σήμερα, διακρίνεται ξεκάθαρα ο αριθμός “1” που αντιστοιχεί στη “Κατηγορία 1” δηλαδή επείγον περιστατικό και ο χρόνος αναμονής)

Έτσι οι γιατροί αρκέστηκαν να δώσουν κάποιες συμβουλές στον ασθενή ο οποίος έφυγε από το νοσοκομείο άπραγος  και φυσικά αγανακτισμένος και πολύ προβληματισμένος!

Όπως δείχνουν τα πράματα το σύστημα διαχείρισης χειρουργείων που εφάρμοσε το Υπουργείο Υγείας  αντιγράφοντας το αντίστοιχο της Μ. Βρετανίας, έχει σοβαρές ελλείψεις ένα χρόνο μετά τη πρώτη του εφαρμογή σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία των ασθενών ειδικά εκείνων που ανήκουν στη «Κατηγορία 1» και χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Μάλιστα κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα όπως ο Δ.Μ. που κατήγγειλε το συγκεκριμένο περιστατικό στο Reportplus.gr: Δεν μπορώ να περιμένω δύο βδομάδες να χειρουργηθώ» εξηγεί «το ίδιο λένε και οι γιατροί του νοσοκομείου, αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα αφού δεν τους αφήνει το σύστημα. Αναγκαστικά θα βρω τη λύση στον ιδιωτικό τομέα. Δεν ξέρω τι θα κάνω, θα δανειστώ, δεν ξέρω αλλά θα βρω τα χρήματα για να γίνω καλά» καταλήγει.

Το σύστημα αφορά στον προγραμματισμό των περίπου 400.000 τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων που γίνονται ετησίως στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με βάση τη σειρά προτεραιότητας και τη σοβαρότητα της πάθησης του ασθενούς. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το «γρηγορόσημο» και οι πελατειακές σχέσεις γιατρών με τους ασθενείς στο ΕΣΥ.

Ένα χρόνο μετά και ενώ έχουν μπει στο σύστημα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας η αναμονή των ασθενών συνεχίζει να είναι μεγάλη και φθάνει όπως αποκαλύπτει το Reportplus.gr τις δύο βδομάδες για επείγον περιστατικό!

Με το σύστημα διαχείρισης χειρουργείων, κάθε χειρουργός μετά την κλινική εκτίμηση του ασθενούς, κατατάσσει την περίπτωσή του σε μία εκ των πέντε κατηγοριών «προτεραιότητας» χειρουργικών επεμβάσεων που θέσπισε το υπουργείο Υγείας, με βάση τα συμπτώματα, την εξέλιξη της νόσου, τη δυσλειτουργία που αυτή προκαλεί και την εκτιμώμενη δυνατότητα αναμονής. Παραδείγματος χάριν, στην κατηγορία 1 εντάσσονται περιστατικά που έχουν γρήγορη εξέλιξη και η καθυστέρηση στην αντιμετώπισή τους επηρεάζει το αποτέλεσμα, όπου το χειρουργείο πρέπει να προγραμματιστεί εντός δύο εβδομάδων, ενώ στην κατηγορία 5 εντάσσονται περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη για τα οποία η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάστημα που θα ξεπερνάει τους έξι μήνες.

http://reportplus.gr/

Συγγραφέας: sotiriskar
Ετικέτες

Login

Lost your password?

Send this to friend