Δίον:Το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα άγνωστο χωριουδάκι  του Ολύμπου.

Δίον:Το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα άγνωστο χωριουδάκι του Ολύμπου.

Αρχική Life style Travel Δίον:Το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα άγνωστο χωριουδάκι του Ολύμπου.

Το Αρχαίο Δίον βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα στο ομώνυμο χωριό του Νομού Πιερίας, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τη θάλασσα. Πήρε το όνομά του από το ιερό του Διός και κατοικήθηκε συνεχώς από τον 5ο π.Χ. μέχρι τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Αν και οι ανασκαφές άρχισαν ήδη από το 1928, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παντερμαλής έφερε μεγάλα τμήματά του στο φως κατά τη δεκαετία του ’70 και ανέδειξε το λαμπρό ιερό του Διός Υψίστου. Το αρχαιολογικό πάρκο καλύπτει 1.500 στρ. κι εδώ βρίσκεται η πόλη του Δίου (έκτασης 360 στρ.), η οποία περιβάλλεται από τείχη. Χτισμένη το 2ο π.Χ. αιώνα, περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, δημόσια κτίρια, βεσπασιανές (τουαλέτες) κι εργαστήρια. Στα νότιά της βρίσκονται οι μεγάλες θέρμες (λουτρά), ένα εντυπωσιακό συγκρότημα κτιρίων από το 200 μ.Χ. με πανέμορφο ψηφιδωτό στο δάπεδο του λουτρού, όπου απεικονίζονται οι Tρίτωνες καθώς αρπάζουν τις Nηρηίδες. Στα ανατολικά βρίσκεται η έπαυλη του Διονύσου με τη μεγάλη ψηφιδωτή σύνθεση στο δάπεδο που παριστάνει τον θεό Διόνυσο. Η πόλη αναδείχτηκε σε κύριο ιερό χώρο των Μακεδόνων κατά τα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα, όταν ο βασιλιάς Αρχέλαος Α΄ πρόσφερε μεγάλες θυσίες στο ιερό του Ολυμπίου Διός και των Μουσών και καθιέρωσε την οργάνωση γυμνικών (αθλητικών) και θεατρικών αγώνων διάρκειας 9 ημερών, τα Ολύμπια εν Δίω, προς τιμήν τους. Ο Φίλιππος Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος γιόρταζαν στο Δίον τις μεγάλες νίκες κι εδώ έστησε ο Αλέξανδρος το μεγαλοπρεπές «Σύνταγμα του Γρανικού», μια γλυπτική σύνθεση 25 ιππέων σε φυσικό μέγεθος, στην οποία απεικονίζονται οι σύντροφοί του που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη (το έργο μεταφέρθηκε στη Ρώμη το 2ο π.Χ. αιώνα από τον ύπατο Καικίλιο Μέτελλο). Επίσης, ο εκχριστιανισμός των κατοίκων της περιοχής φαίνεται από την παλαιοχριστιανική βασιλική του 4ου αιώνα. Η πόλη καταστράφηκε από τους Οστρογότθους κι εγκαταλείφθηκε λόγω πλημμύρας ή σεισμού κατά τον 5ο αιώνα.Πότε να πάτεΠότε να πάτεΌλες τις εποχές του χρόνου, αλλά ιδιαίτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι. Σημαντικό ραντεβού το Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, μέσα στο αρχαιολογικό πάρκο, στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στο προαύλιο της Παναγίας Kονταριώτισσας και στην αυλή του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο σύγχρονο Δίον.

Τι να δείτε

 Ναός Διός Υψίστου
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανακάλυψη (2006) και είναι ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα με στοές με δωμάτια και ψηφιδωτή διακόσμηση. Το ολόσωμο άγαλμα του Δία –σχεδόν ακέραιο– πλαισιώνεται από βάθρα με ανάγλυφους αετούς.
Ιερά Δήμητρας και Ίσιδας
Το πρώτο είναι ένα από τα αρχαιότερα ιερά της θεάς στο βορειοελλαδικό χώρο και ταυτοποιήθηκε από την εύρεση σχετικής αναθηματικής επιγραφής. Από τα ανασκαφικά ευρήματα ξεχωρίζει η μαρμάρινη κεφαλή της Δήμητρας (τέλη 4ου π.Χ. αιώνα). Γοητευτικό το ιερό της Ίσιδας έτσι όπως το λατρευτικό άγαλμα της Ίσιδος Τύχης στέκει μπροστά στην πηγή με το ιερό νερό και δίπλα υπάρχουν ναΐσκος αφιερωμένος στη λατρεία της Αφροδίτης καθώς κι ένα άγαλμα της Αφροδίτης Υπολυμπιδίας (2ος π.Χ. αιώνας).
Αρχαίο και Ρωμαϊκό Θέατρο
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται έξω από τα τείχη της πόλης, δυτικά του ιερού της Δήμητρας, και η κατασκευή του τοποθετείται στα Ελληνιστικά χρόνια, πιθανώς επί Φιλίππου Ε΄. Το ρωμαϊκό θέατρο χτίστηκε κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα, πιθανότατα στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού. Από τα αγάλματα σώθηκε μόνο ένα ακέφαλο άγαλμα του Ερμή σε καλή κατάσταση.
Νεκρόπολη Δίου
Ο χώρος στον οποίο θάβονταν περίπου από τα μέσα του 5ου π.Χ. μέχρι τις αρχές του 5ου μ.Χ. αιώνα οι νεκροί: οι ανάγλυφες στήλες και οι επιτύμβιοι βωμοί μαρτυρούν τη φροντίδα των κατοίκων για τους νεκρούς τους. Ξεχωρίζουν οι τέσσερις επιβλητικοί Μακεδονικοί Τάφοι που ανακαλύφθηκαν από το 1929 και μετά.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Βρίσκεται στο σύγχρονο Δίο, σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου. Τα ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται σε ενότητες, ανάλογα με το χώρο όπου βρέθηκαν: δημόσια κτίρια, κατοικίες, ιερά, νεκροταφεία. Φιλοξενεί επίσης ορισμένα ευρήματα από την Αρχαία Πύδνα και άλλες αρχαιολογικές θέσεις της Πιερίας, ενώ στο υπόγειο θα βρείτε την εκπαιδευτική έκθεση «Η καθημερινή ζωή στο Αρχαίο Δίον».
Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών
Αυτήν την τεχνική διδάσκονται κάθε χρόνο περίπου πενήντα μαθητές από όλη την Ελλάδα από ειδικούς τεχνίτες, με θέματα εμπνευσμένα από τα ψηφιδωτά του αρχαιολογικού πάρκου Δίου, ενώ κάθε καλοκαίρι τόσο οι μαθητές όσο κι επώνυμοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους στους χώρους του κέντρου.
Aρχαιοθήκη Δίου
Βρίσκεται στο σύγχρονο χωριό και είναι ένας πρωτοποριακός χώρος, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται προσωρινά πριν από την τελική αποθήκευση ή μεταφορά τους στο μουσείο. Οι επισκέπτες μπορούν να τα δουν ακριβώς όπως ήρθαν στο φως και να αντιληφθούν τη διαδικασία μελέτης και συντήρησής τους.

Συγγραφέας: aggeliki
Ετικέτες

Login

Lost your password?

Send this to friend